Current Blogger
Infotext
Hoe verhoog ik mijn creativiteit?
​Dat was het uitgangspunt van de opleiding die ik vorige week volgde. Oké, ik ben niet diegene die tijdens een vergadering met een waterval aan nieuwe ideeën komt aanzetten. Maar kan ik mezelf oefenen om toch wat meer out-of-the-box te denken?
 
Ja. Oef. Dat was meteen de eerste geruststellende boodschap van de dag. Aan de hand van heel concrete voorbeelden kregen we de eerste 'ideeënkiller' mee.
 
Stel: je wil een weekendje weg met vrienden en je bent samen aan het brainstormen over een leuke bestemming. De een na de ander komt met een idee, maar altijd is er wel iemand die zegt: Ja maar, da's lang rijden. Ja maar, da's te duur. Ja maar, dat ligt te ver van het centrum ... Ik vrees dat je nooit op weekend zal vertrekken ;-))) 
 
Dus: slik de 'ja maar' even in en ga op zoek naar het positieve in dat idee (tussen haakjes, tel zelf eens even hoe vaak JIJ 'ja maar' zegt op een dag). Een gek idee leidt naar een ander gek idee en nog een gek idee enz. En tussen al die gekke ideeën zit uiteindelijk wel iets wat écht aanslaat.
 
Maar ... oefening baart kunst en dus moet je regelmatig je eigen creativiteit trainen. Hoe? Dat kan op allerlei manieren, zoals een tekening van Rorschach. Wat zie jij in deze afbeelding? Neen, 5 antwoorden zijn niet voldoende. Je moet er minstens 20 geven.
 
rorschach.jpg
 
En zo was de hele opleidingsdag een aaneenschakeling van interactieve, praktische oefeningen. Gevolgd door zeer praktische, down-to-earth tips die ik - mits de nodige aandacht - zelf kan toepassen in mijn dagelijkse job.
 
Wil je er nog eentje? Oké. Als 'word-smart' (= lettervreter) kan ik mijn creativiteit verhogen door 5 minuutjes voor een meeting even Boggle te spelen. Ben je eerder 'music-smart', steek dan even je ipod in je oren. Of een 'nature-smart' kan best een blokje om wandelen. Simpel, toch????
 
Kortom, mijn goede voornemen voor het oude jaar: be creative!!!!!
 
PS: Een tip voor alle lesgevers: voorzie een korte pauze van zo'n 5 minuten om de 50 minuten opleiding. Het was de eerste keer dat ik dit meemaakte tijdens een opleiding en het bleek veeeeeeeeel efficiënter voor de concentratie dan 1 lange pauze van een kwartier. 
videomarkup

Youtube est désactivé.

Veuillez autoriser la lecture des vidéos pour la consulter.

Autoriser
Vous pouvez consulter cette vidéo ici: https://www.youtube.com/embed/