Agile, een manier van werken en zijn

Denk je al alles te weten van projectmanagement? Dan gaat 'Agile' je verrassen. 'Agile' geeft je de kans om het beste te halen uit je medewerkers en snel resultaat te leveren voor de klant. Waarom zou jij het niet proberen?

Ruim 300 medewerkers van AG Insurance woonden in januari een inspiratiesessie bij over 'Agile' als manier van werken. Dit format, dat we 'Digital Discussions' noemen, maakt deel uit van een uitgebreid inspiratie- en opleidingsaanbod over digitale thema's.

Agile, meer dan een methode

Consultant Wim Vanspringel van AgileMaker kwam onze medewerkers van de kracht van 'Agile'. Voor hem is het immers veel meer dan een methodologie. Voor hem is 'Agile' een ingesteldheid, een manier van zijn en doen: “En die is gebaseerd op vier elementen," zegt Wim, “vertrouwen, autonomie, samenwerking en transparantie."

Tevreden klanten

Verschillende medewerkers werken immers samen, elk vanuit hun rol, om een product of project op te leveren dat voldoet aan de eisen van hun klant. Dat gebeurt volgens een bijzondere methodiek, 'scrum'. Die methodiek is gebaseerd op de ritmische, gefaseerde ontwikkeling van software. “Eigenlijk delen we de softwareontwikkeling op in een aantal kleinere stukken. We ontwikkelen en presenteren zo snel mogelijk een versie aan de eindklant. Zo kan die snel feedback geven en kunnen wij bijsturen waar nodig."

Georkestreerde chaos?

Als je al vaker betrokken bent bij projecten, lijkt Agile misschien chaos. Op basis van de feedback van de klant stuur je immers bij en pas je de planning van het project voortdurend aan. “Maar het eerste wat ik doe wanneer ik 'Agile' werk met mijn team", zegt IT-projectleider Thibault Martin van AG, is een kader creëren en een duidelijke projectstructuur opzetten."

Die structuur biedt houvast. “Doordat het kader voor alle projectmedewerkers duidelijk is, kunnen zij zich helemaal laten gaan. Mijn collega's krijgen het vertrouwen om creatieve oplossingen te bedenken en nemen hun verantwoordelijkheid om telkens weer de strakke deadlines te halen. Bij elke nieuwe release krijgen ze feedback van de klant, en dat werkt bijzonder motiverend. Echt, als je van deze manier van werken hebt geproefd, is het erg moeilijk om daarna nog op een andere manier te werken", besluit Thibault.

'Agile' werkt, bewijst Yongo

Bij AG wordt al vaker 'Agile' gewerkt. Onder meer Yongo, het spaarplatform voor kinderen, werd zo ontwikkeld. En met succes, want Yongo kreeg in 2018 een Corporate IT Award in de categorie 'customer experience'.

Is deze manier van werken iets voor jou?

> Klik hier om onze IT-vacatures te ontdekken.