Artificiële intelligentie in de verzekeringssector: echt?

De toekomst is hybride. Mens en machine zullen nauw samenwerken. Ook in de verzekeringssector. En de basis leggen we nu al. Dat was de hoofdboodschap tijdens een recente inspiratiesessie voor onze medewerkers.

Ruim 300 medewerkers van AG Insurance woonden eind september een inspirerende ontbijtsessie bij over de samenwerking tussen mens en machine. Dit format, dat we 'Digital Discussion' noemen, maakte deel uit van een uitgebreid inspiratie- en opleidingsaanbod over digitale thema's. De rode draad in deze sessie was artificiële intelligentie.

Hybride toekomst
Trendwatcher Geert Martens van Duval Union Consulting schetste het ruimere plaatje. Voor hem is de toekomst hybride.  "De grenzen tussen online en offline vervagen, analoog en digitaal gaan hand in hand, en mens en machine zullen nauw samenwerken voor een betere, efficiëntere en gewoonweg leukere toekomst", stelt hij. Die samenwerking start vanuit de machine: met ongeziene rekenkracht, efficiëntie en snelheid bij routinetaken. En de mens voegt er interpersoonlijke vaardigheden aan toe, zoals empathie en creativiteit. 

Superkrachten
Artificiële intelligentie en robotics bieden bedrijven nieuwe mogelijkheden. Volgens Philippe Dermine van AG Employee Benefits geven ze medewerkers zelfs 'superkrachten': "Artificiële intelligentie wordt vandaag al gebruikt bij AG Insurance. Ze helpt ons bijvoorbeeld om tal van ongestructureerde inkomende gegevens te verwerken, zodat we juist kunnen beslissen en handelen. De grote uitdaging bestaat erin onze manier van werken aan te passen en die nieuwe superkrachten ten volle te benutten."

Nieuwe mogelijkheden
Volgens Danny Knaepen van AG Employee Benefits hoeft AG Insurance deze technologieën niet zelf te ontwikkelen. "Vanuit ons bedrijf volgen we de evoluties op de voet en onderzoeken we de mogelijkheden die ze bieden. We integreren ze in onze bedrijfsprocessen en experimenteren ermee. Met als ultiem doel onze klanten een betere dienstverlening te bieden", besluit hij.

Geboeid door thema's als artificiële intelligentie en robotics?
> Klik hier om onze IT-vacatures te ontdekken.